معماری منابع انسانی در سازمان ها
معماری منابع انسانی ، حوزه جدیدی در ادبیات مدیریت منابع انسانی است ، که هدف آن ترسیم جنبه های انسانی و برجسته نمودن نقش کارکنان کلیدی در تحقق ماموریت ها و استراتژیهای سازمان است . یکی از مشکلات مهمی که سازمانها با آن روبرو هستند ، مشخص نبودن نقش واقعی منابع انسانی در تحقق ماموریت ها و استراتژیهای سازمانی است .
ترکیب ابعاد کلیدی سازمانها ، با الگوهای شیوه استخدام ، روابط استخدامی و ترکیب منابع انسانی ، منجر به ایجاد یک معماری منابع انسانی ، برای سازمانها می شود .
منابع انسانی خود ثروت و تولید کننده ثروت هستند .
انتخاب منابع انسانی مناسب ، منجر به یک تناسب خوب بین مدیریت منابع انسانی و چرخه عمر سازمان می شود .
مبنای نظری معماری منابع انسانی ، از مفاهیم اقتصادی ، هزینه ، مبادلات ، نظریه سرمایه انسانی و دیدگاه مبتنی بر منبع استوار است که دیدگاه مدیریت منابع انسانی را با تئوریهای اقتصادی سازمان مرتبط ساخته ، و رویکرد مدیریت سرمایه های انسانی را در سازمان مطرح می کند .
در مدل معماری منابع انسانی ، انتخاب یکی از اشکال استخدامی به ملاحظات استراتژیک : هزینه ، منفعت ، ارزش آفرینی ، و منحصربه فرد بودن ها ، بستگی دارد و به ارزیابی ویژگیهای نظام مدیریت منابع انسانی می پردازد .
اهمیتی که منابع انسانی در رشد ، شکوفایی و بالندگی سازمان ها دارند ، توجه روز افزون پژوهشگران را به خود جلب کرده است . نیروی انسانی یکی از با ارزش ترین منابع هر سازمانی محسوب می شود ، و شناخت عوامل موثر بر بهره وری نیروی انسانی ، ضرورت دارد .
جهان امروز متاثر از عواملی است که ، دستخوش دگرگونیها و تحولات سریع وروز افزون بوده ، که واکنشهای مناسب ، در برابر تاثیرات محیطی و فرهنگی هر جامعه ، جهت نیل به اهداف از پیش تعیین شده ، نقش بنیادین داشته و می تواند منشاء تحولات اجتماعی و رویکرد تعالی بخش انسان باشد .
فرهنگ سازمانی ، نشات گرفته از فرهنگ جامعه ، ومتاثر از ارزشها واعتقاداتی است که ، می تواند نقش وسیع وگسترده ای در فعالیت های انسان ایفا نماید ، در این شرایط بهره وری دانش ، بهره گیری از منابعی است که ، می تواند بیش از هر چیزی مورد توجه قرار گرفته ، و بعنوان عنصری کلیدی در بهبود فرآیند شغلی ، و فرهنگ کاری ، ایفا نماید .
بهبود سازمان ، مستلزم بهبود مستمر کارکنان ، و بهبود شرایطی است که ، عملکرد کارکنان را ، غنی می سازد .
دانش ، خمیر مایه اصلی سازمان دانش مدار است ، و این کارکنان توسعه یافته هستند که ، توان تبدیل دانش به محصولات ، کالا و خدمات ارزشمند را دارند .
برای پرورش منابع انسانی ، آموزش کافی نیست ، بلکه لازم است برنامه توسعه منابع انسانی ، به صورت برنامه ریزی شده و نظام مند عمل نماید .
یکی از الگوها و استانداردهایی که ، به سازمان ها کمک می کند تا ، برنامه توسعه کارکنان را ، استاندارد و نظام دار نمایند و کارکنان نیز در یک فرایند تخصصی تحول یابند، الگوی P-C.M.M می باشد . از طریق این الگو می توان برنامه های بهبود مستمر سازمان را نهادی ، و اهداف کسب و کار را دنبال نمود.
مدل P-C.M.M تعهد و الزام اساسی به این دارد که حیطه های فرایند کلیدی ، بهبودها ، خط مشی ها و روش های مربوط به منابع انسانی در کل سازمان ، و صرف نظر از کارکرد های هر بخش ، نهادی و دنبال شود .
با توجه به این که الگوی P-C.M.M یک چهارچوب تکاملی برای مدیریت ، و پرورش نیروی انسانی است ، و همه فعالیت ها از جذب و پرورش تا به کارگیری موثر، منابع انسانی را نظام مند و استاندارد می نماید. ساختار الگوی تعالی قابلیت کارکنان ، رویکرد ایده یاب ، بهبود عملکرد منابع انسانی ، و روش مبتنی بر ارزیابی تعالی کارکنان را تبیین ، و مفاد الگو را با وضعیت هر یک از کارکنان هموار می نماید .