معماری سازمانی

سازمان عبارتست از مجموعه هائی كه داراي محدوده كاری متنوع و توزيع شده باشند ،  و تحقق ماموريت از پيش تعريف شده ای را دنبال نمايند . در اين صورت سازمان شامل منابع متعددی نظير نيروی انسانی ، تشكيلات مرتبط و فناوری است ، كه مي‌بايست اين امور را هماهنگ كرده و اطلاعات مشترك جهت تحقق ماموريت های مشترك را منتشر نمايد.

زكمن، “معماری سازمانی ” را بصورت زير تعريف نموده است .:

مجموعه ای از ارائه های توصيفی (مدل ها) در ارتباط با تشريح يك سازمان چندان كه بتواند منطبق بر نيازمندی های مديريت (كيفيت) ، توليد شده باشد و در دوره حيات مفيدش قابل نگهداشت باشد (تغييركند ) .

لزوم معماری سازمانی را مي‌توان در ظهور سازمانهای بزرگ ، نياز به طراحی و توسعه سيستمهای اطلاعاتی پيچيده ، ظهور سيستم های اطلاعاتی با منظورهای خاص ،  و اهميت انعطاف پذيری سازمانها در برابر فشارهای بيرونی نظير تغيير كسب و كار ، تغيير مأموريتها و ساختارهای سازمانی و تغييرات سريع فناوری ارزيابي كرد .

انواع معماری سازمانی

براي معماری سازمانی فقط يك تعريف مشخص وجود ندارد ، يكي از دلايل اين امر برداشت هاي مختلفي است كه از اين مفهوم شده است . سه گروه عمده با مقوله معماری سازمانی سروكار دارند و بنابراين بايد سه دسته تعريف متفاوت براي معماری سازمانی ارائه داد ، هر تعريف شامل اهداف ، دلايل و ديدگاهها و ذينفعان خاص خود است :

معماری سازمانی با محوريت فناوری اطلاعات :

در اين مورد هدف از معماری سازمانی هم راستا نمودن فناوری اطلاعات با كسب و كار جهت بهبود كارائی و بازدهي است . تاكيد اين رهيافت بر لايه هاي پائين بوده و يكپارچگي سيستم های اطلاعاتی و موثر بودن زيرساخت های فناوری مورد هدف است ، بدين ترتيب با سازماندهی منظم فناوری اطلاعات ، كارائی بهبود يافته و هزينه های سازمان كاهش می پذیرد . معماری حرفه ،  در حد مدلسازی فرآیندها و نيازهای اطلاعاتی انجام مي شود ، تا سيستم های اطلاعاتی با توجه به اين نيازها ،  طراحی يا تكميل شوند . اكثر پروژه های معماری سازمانی از اين جنس هستند و معمولا توسط فناوری اطلاعات سازمان ها مديريت و اجرا مي شوند .

اين رهيافت معمولا با ساختاری چند لايه از زير معماری های حرفه، اطلاعات ، سيستم ، داده و فناوری نمايش داده مي شود . هر لايه نيازهاي خود را به لايه پائين تر منتقل مي كند و از طرفي ديگر مسئول برآورده سازی نيازهاي لايه های بالاتر خود است  ،  لایه های بالائی مستقيما با اهداف و ماموريت سازمان در ارتباط بوده و به دنبال برآورده سازی رضايت ذينفعان هستند ، درحالي كه لايه های پائين تر پشتيباني كننده لايه های بالائی از طريق فناوری اطلاعات هستند .توجه اصلی اين رهيافت بر معماری سيستم های اطلاعاتی و زيرساخت های فناوری است ، به كسب وكار در حد شناسائی نيازها و انتقال آنها به لايه های پائين تر توجه مي شود ، و خبری از مهندسي مجدد فرآیندها نيست .

معماری سازمانی فرآیند محور :

اين نوع معماری سازمانی با هدف مديريت و بهبود فرآیندها صورت مي پذيرد ، اهداف حرفه با رويكردي بالا به پائين به عمليات و فعاليت ها نگاشت مي شود تا نهايتا كليه فرآیندهای حرفه به روشی كه گفته خواهد شد ، سازماندهی شوند ، اين نوع پروژه هاي معماری سازمانی توسط مديران ارشد حرفه اجرا شده و زير نظر مستقيم رياست سازمان مي باشند .

ابتدا فرآیندها بهينه سازی مي شوند و سپس هر فعاليت به يك نقش يا سيستم اطلاعاتی اختصاص داده مي شود. بهينه سازي فرآیندها بدون در نظر گرفتن فناوری اطلاعات انجام مي شود، اما نتيجه كار در مرحله بعد به فناوری اطلاعات سازمان متصل مي شود .

فرآیندها طراحی مجدد مي شوند تا حداكثر استفاده از قابليت های انسانی و ماشينی محقق شود.در سطح فناوری اطلاعات ، طراحي يا پياده سازی انجام نمي شود، بلكه از امكانات موجود در جهت بهره وری حداكثری استفاده مي شود.

فرآیندهای موجود درهر سازمان را مي توان به سه دسته كلان تقسيم بندي نمود :

  •  فرآیندهاي توليدی ( اوليه ) : اين فرآیندها محصول يا خدمات سازمان را براي مشتريان ارائه مي كنند
  • فرآیندهای پشتيبانی : پشتيباني كننده فرآیندهاي نوع اول هستند و هدف آنها تهيه منابع و مواد مورد نياز براي توليد(ارائه خدمت) است .
  • فرآیندهای مديريتی : هدايت كننده و هماهنگ كننده فرآیندهای توليدی و پشتيبان هستند ، اهداف و شرايط را در نظر مي گيرند و به دنبال جلب رضايت مشتری و محقق نمودن اهداف سازمان هستند .

هر سه دسته اين فرآیندها در حوزه معماری سازمانی فرآيند محور قرار دارند .

معماری سازمانی دولت محور :

در اين رهيافت كه مخصوص سازمانهای ستادي است ، هماهنگي و هدايت بين اجزاء و حوزه هائي كه خود نوعی سازمان محسوب مي شوند، مورد توجه است. دربحث مديريت سازمانی و به هنگام مواجهه با پيچيدگي دو راهبرد كلان مورد توجه معماران قرار دارد ، اول مديريت و كنترل يكپارچه و مركزي سازمان در حوزه هاي مختلف است كه بصورت جامع و متمركز انجام مي شود و دوم تقسيم سازمان به زير مجموعه هائی است كه هر كدام داراي مديريت مخصوص خود بوده ولي هماهنگي های بين اين مجموعه ها بصورت فدرالي و ستادي انجام مي شود ، معماری سازمانی دولت محور بر پايه اين راهبرد است .

در اين روش سازمان به اجزائي با نام حوزه های كسب و كار تقسيم مي شود ، هر حوزه تصميم گيريها و مديريت داخلی خود را داراست ، درحاليكه اهداف سازمان و وظايف كلي توسط ستاد هماهنگ و مديريت می شود. هر حوزه به دنبال افزايش كارائي و بهره وري در بخش خود بوده و مي توان آن را نوعي سازمان كوچك در نظر گرفت ، مجموعه اين حوزه ها با همديگر تشكيل سازمان مركزی را داده كه وظيفه نظارت و هم راستا نمودن حوزه ها را بعهده دارد .
دراين نوع معماری فعاليت های داخلي هر حوزه كنترل و مديريت نمي شود بلكه نتيجه و ما حصل اين فعاليت ها در قالب شاخص های كارائی و جهت گيريهای رقابتی با ديگر حوزه ها هماهنگ و هم راستا می شود، لذا مديريت و بهبود فرآیندهاي داخلی هر حوزه يا طراحي و يكپارچه سازی سيستمهای اطلاعاتی خارج از موضوع معماری سازمانی دولت محور بوده و مربوط به معماری داخلی هر حوزه مي شود .

ضرورت و نتايج معماری سازماني :

جان زكمن انگيزه اصلي خود از ارائه معماري سازماني را حل مشكل مربوط به پيچيدگي سيستم هاي اطلاعاتی و بهبود مديريت بر آن مي داند. وي پيچيدگي را نه فقط از جنبه بزرگ شدن سيستم ها بلكه مربوط به عوامل متعددي نظير توزيع شدگی جغرافيائی سيستم ها ، نياز به تغييرات سريع سيستم ها به دليل رشد سريع بازار تجارت ، نيازمنديهای خاص و كليدي شدن جايگاه فناوری اطلاعات در سازمان ها مي داند .

امروزه فوايد و دلايل استفاده از معماری سازمانی را شامل اين موارد مي دانند :

  • كاهش هزينه های فناوری اطلاعات
  • كاهش هزينه مديريت پيچيدگی ها
  • حذف افزونگی
  • گسترش سيستم های فناوری اطلاعات
  • پاسخ به نرخ تغييرات حرفه
  • نياز به اشتراك گذاری اطلاعات
  • برون سپاری
  • دلايل مربوط به شرايط آينده

مهمترين نتايج معماری سازمانی را بايد بهبود روشها و فرآیندها در ماموريت های سازمانی، ايجاد نظامی يكدست و قابل مقايسه در توصيف سيستم ها و يكپارچگي دانست.

ارتباط با مدیران

محمد محذونیه (رئیس هیئت مدیره) :
تلفن : 03136684769
همراه : 09138027100
ایمیل : mahzoonie@hasebingroup.com

زهرا درویشی (مدیرعامل)
تلفن : 36684763
همراه : 09132112358
ایمیل : zdarvishi40@gmail.com

ارتباط با ما

اصفهان ، خیابان هزار جریب، خیابان آزادی، بعد از میدان برج، جنب آموزشگاه برهان، طبقه اول ، پلاک 56، کد پستی 8168835484

شماره تماس : 03136684763

ایمیل : info@hasebingroup.com

شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور حاسب 

باتوجه به سوابق علمی و تجربی اعضای شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور حاسب  و ارتباط گسترده با مؤسسات ، شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک به راهکارهای یکپارچه و حرفه ای رسیده ایم تا مسیر موفقیت شما تسهیل گردد.