حسابرسی داخلی

طی سالهاي اخیر ،  تحولات عمده اي در محیط هاي کسب و کار در عرصه جهانی پدید آمده که تـاثیرات عمیـق و متعددي بر کارکرد و فعالیت شرکتها بر جاي گذاشته است . از جمله این تحولات می توان به توسعه اقتصـادي مبتنـی بـر دانش و سرمایه هاي فکري ، افزایش رقابت و ریسک شرکتها ، تحول سریع در فناوري اطلاعات، توجه به توسعه پایدار ، اهمیت یافتن مسئولیتهاي اجتماعی و رعایت اخلاق سازمانی اشاره کرد. با توسعه و تعمیق این عناصر در عرصه اقتصادي و تاثیر آنها بر نحوه اداره شرکتها ، ادامه حیات و پایداري آنها بیش از پیش در گرو ارزش آفرینی براي همه ذینفعان است .

تحقق اهداف و استراتژیهاي ارزش آفرین نیازمند سیستم هاي دقیق و اطمینان بخش سـنجش عملکـرد و کنتـرل است ، مکانیزم ها و سازوکارهاي مناسب براي پیشبرد و نتیجه گیري مطلوب از برنامه ها ، لازمه تحقق برنامه ها و اهـداف تعیین شده است.  راهبري اصولی و نظام مند این مکانیزم ها و سازوکار ها و اعمال کنترل اثربخش براي پیشبرد برنامه ها و تحقـق اهداف سازمانی مستلزم استقرار و بهره برداري از سیستم هاي حسابرسی داخلی است.

برقراري و پیاده سـازي حسابرسـی داخلی نقطه شروع سیستم مدیریت پیشرفته اسـت . حسابرسـی داخلـی یکـی از حلقـه هـاي زنجیـره ارزش آفرینـی در سازمانهاي مدرن است که در چارچوب نظام راهبري شرکتی نقش مهمی در توسعه پایدار شرکت ایفا می کند .

حسابرسی داخلی فعالیتی مستقل ،  اطمینان دهی مطمئن ، بیطرفانه ، و مشاوره اي است که با هدف ارزش آفرینی و بهبود عملکرد سازمان انجام می شود ، حسابرسی داخلی با اتخاذ رویکردي منظم و روشمند به سازمان کمک می کنـد تـا به اهداف خود دست یابد ،  و فرآیند هاي اثر بخشی مدیریت ریسک ، کنترل ها و حاکمیت سازمانی را بهبود بخشد.

با توجه به تعریف فوق نقش حسابرسی داخلی به شرح زیر است .

1 – نقش اطمینان دهی و مشاوره اي.

2 – نقش ارزش آفرینی و بهبود عملکرد شرکت .

3 – مساعی مشترك با مدیریت در جهت حل مسائل شرکت .

4 – دیدگاه کلان و متمرکز بر تحقق اهداف راهبردي شرکت .

5 – توسعه مفهوم و دامنه و عمق کنترل نسبت به ریسک شرکت .

6 – تاکید برآنچه باید انجام شود به جاي نگاه محدود به آنچه انجام شده است .

7 – کمک به استقرار نظام خود کنترلی در واحد ها و تلاش در جهت ارزیابی تحقق هدفها و ماموریت هاي اصلی شرکت.

اهداف حسابرسی داخلی :

هدف حسابرسی داخلی ،  باید منطبق با هدفها و برنامه هاي شرکت باشد،  تا رشد و توسعه شرکت پایدار باشد ، هدف حسابرسی داخلی کمک به هیأت مدیره است تا اطمینان حاصل شود که موارد ذیل همانگونه که بایـد اجـرا ، رعایـت یـا محقق شده است :

1- استقرار سیستم کنترل هاي داخلی به منظور اطمینان از اینکه کلیـه عملیـات شـرکت در جهـت اهداف شرکت و در چارچوب قانون ، اساسنامه و مقررات صورت می پذیرد .

2- اجراي برنامه ها در چارچوب سیاست هاي شرکت .

3 – قابلیت اعتماد و درستی اطلاعات و گزارشهاي منتشر شده .

4 – مدیریت کارآمد و اثربخش نیروي انسانی و سایر منابع .

5 – حفاظت از داراییها .

6 – اطمینان بخشی به گزارشها و شفافیت اطلاعات و گزارشهاي مالی .

شرح وظایف و حدود رسیدگی هاي حسابرسی داخلی :

رسیدگی هایی که حسابرس داخلی در مورد فعالیتهاي همه واحد هاي شرکت انجام می دهد بشرح زیر است .

1- مطالعه و بررسی فعالیتهاي واحد هاي مختلف شرکت و اسناد و گزارشهاي تهیـه شـده بـه منظـور آگـاهی از تطابق آنها با قوانین ، اساسنامه ،آیین نامه ها و دستورالعمل ها .

2- بررسی گزارشهاي مالی و میزان رعایت استاندارد هاي حسابداري و میزان قابلیت اعتمـاد و اتکـاي اطلاعـات صورتهاي مالی .

3- بررسی اجراي مطلوب مصوبات هیات مدیره شرکت در زمان های تعیین شده .

4- بررسی رعایت واجراي صحیح آیین نامه هاي شرکت اعم از مالی ، معـاملات ، اسـتخدامی و … و در صـورت لزوم پیشنهاد بازنگري و اصلاح آنها .

5- بررسی چگونگی اجراي آیین نامه نظام راهبري شرکت .

6- بررسی میزان کارایی و اثربخشی نظام کنترلهاي داخلی شرکت .

7 – بررسی فرآیند هاي عملیاتی با رویکرد مهندسی ارزش و در صورت لزوم پیشنهاد بازنگري و اصـلاح آنهـا بـه تناسب توسعه فعالیت شرکت .

8- بررسی شاخص هاي عملکردي از جمله بهره وري ، کارآیی و اثربخشی بر اساس شاخص هاي مربوط 9- بررسی عملکرد و بودجه شرکت و ارایه گزارش هاي ادواری .

10 – بررسی قراردادها و معاملات شرکت .

11 – بررسی مسئولیتهاي اجتماعی شرکت .

12 – بررسی گزارشهاي مالی مورد درخواست سازمان بورس و اوراق بهادار .

13 – بررسی میزان تحقق برنامه ها و اهداف راهبردي شرکت.

گزارشات حسابرسی داخلی :

پس از انجام رسیدگی ها و بررسی هاي حسابرسی داخلی در رابطه با موضوع مـورد رسـیدگی ، تجزیـه و تحلیـل انجام می شود .

تجزیه تحلیل حسابرسی داخلی باید با بیطرفی و حفظ استقلال فکر و نظر و بر اساس منطق و اصـول اخلاقـی و حرفه اي انجام شود ، اظهار نظر حسابرس داخلی باید به دور از احساسات صورت گرفته و عمیق ، جامع، دقیق و عادلانـه باشد .

موارد ایراد جزئی در کارها باید مستقیما به اطلاع مدیریت ذیربط رسانیده شود تا نسبت به رفع آنها اقدام نمایند. در این موارد مشروح اقدامات انجام شده  و اقدامات اصلاحی به اطلاع کمیته حسابرسی یا مدیر عامل می رسد.

بدیهی است آنچه که گزارشات حسابرسی داخلی را ،  بیشتر قابل استفاده و داراي ارزش مـی سـازد ایـن اسـت کـه حسابرس داخلی در حد دانش و برداشت خود راه حل هایی را نیز براي رفع نارساییها پیشنهاد نماید. این امر منـوط بـه آن است که حسابرس ریشه و علل اصلی بروز نارساییها در کارها را دقیقا تشخیص دهد و در گزارش خود بیان نماید.

انجام رسیدگیهاي حسابرسی داخلی در هر مورد و تهیه گزارش مربوط باید طبق برنامه و در مـدت معقـولی انجـام پذیرد ضمن اینکه حسابرس داخلی پس از مطالعه هر گزارش حسابرسی توسط هیات مدیره ، باید تدابیر اتخاذ شده در این رابطه را پیگیري نموده و از رفع موارد ایراد مطمئن گردد.

ارتباط با حسابرسان مستقل :

حسابرسان داخلی و مستقل باید براي کسب شناخت وظایف متقابل با یکـدیگر همکـاري کننـد تـا بـدین ترتیـب عملکرد هر دو بهبود یابد و از دوباره کاریهـا پیشـگیري شـود. حسابرسـان داخلـی و مسـتقل بایـد بتواننـد بـا توجـه بـه محدودیتهاي ناشی از مسئولیتهاي متفاوتی که دارند و بر اساس قابلیت ها و توانمندی هاي ویژه هـر یـک ،  بـه کـار یکـدیگر اعتماد و اتکا کنند ، از این رو حسابرسان داخلی و مستقل ضمن مشورت با همدیگر باید کار یکدیگر را مـورد توجـه قـرار دهند.

ارتباط با مدیران

محمد محذونیه (رئیس هیئت مدیره) :
تلفن : 03136684769
همراه : 09138027100
ایمیل : mahzoonie@hasebingroup.com

زهرا درویشی (مدیرعامل)
تلفن : 36684763
همراه : 09132112358
ایمیل : zdarvishi40@gmail.com

ارتباط با ما

اصفهان ، خیابان هزار جریب، خیابان آزادی، بعد از میدان برج، جنب آموزشگاه برهان، طبقه اول ، پلاک 56، کد پستی 8168835484

شماره تماس : 03136684763

ایمیل : info@hasebingroup.com

شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور حاسب 

باتوجه به سوابق علمی و تجربی اعضای شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور حاسب  و ارتباط گسترده با مؤسسات ، شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک به راهکارهای یکپارچه و حرفه ای رسیده ایم تا مسیر موفقیت شما تسهیل گردد.