تهیه و تنظیم برنامه و بودجه
انسانها در دوران مختلف همیشه درصدد بوده اند تا نیازها و خواسته های خود را به نوعی از امكاناتی كه در طبیعت وجود دارد تأمین نمایند. اما با توجه به اینكه نیازها و خواسته های انسان نامحدود و در مقابل، منابع و امكاناتی كه در اختیار دارد محدود است، می توان گفت كه بشر با دنیایی مملو از كمیابی زندگی می كند و لذا در مواجهه با این مشكل از قوه تعقل و قدرت تجزیه و تحلیل و توان پیش بینی خود استفاده كرده و با توسل به برنامه ریزی درصدد برآید تا با حداقل امكاناتی كه در اختیار دارد، حداكثر مطلوبیت را نصیب خود نماید. با عنایت به مباحث مطرح شده، می توان گفت: فلسفه وجودی بودجه نویسی دو عامل است: یكی نیازهای نامحدود بشر و دوم منابع و امكانات محدودی كه در اختیار دارد .
بودجهبندی فرآیندی است که برای کنترل درآمد و مخارج یک سازمان طرحریزی میکند. بودجه به صورت سالانه تعیین میشود و عملکرد مالی براساس بودجهبندی به صورت ماهانه گزارش میشود.
فعالیتهای این فرآیند شامل پیشبینی و نظارت بر سرمایهای است که در سازمان تقسیم میشود. در این فرآیند براساس اطلاعات حاصل از تحلیل بودجههای قبلی، ارزیابی طرحها، برآورد هزینه و درآمد و بودجه مولدسازی ، اقدامات لازم برای اجرای اصلاحات انجام میشود تا به پیگیری بودجه کمک کند. بودجهبندی میتواند بر دو نوع باشد: خارجی و داخلی
بودجه خارجی از درآمد حاصل از فروش کالا یا خدمات به مشتریان خارجی تأمین میشود ، و بودجه داخلی ازدرآمد حاصل از فروش کالا یا خدمات به واحدهای کسبوکار در داخل کشور تأمین میشود.
بدیهی است که اگر سازمانها نتوانند با تغییرات فناوری روز همسو و همگام بشوند، و با شتابِ عصر فناوری اطلاعات حرکت کنند ، به سرعت از قافله عقب میمانند ، و به مرور جای خود را به سازمانهایی میدهند که به درستی درک کردهاند که در دنیای رقابتی امروز ، نوآوری و استفاده از فناوری اطلاعات نه فقط در بانکها ، بلکه در هر سازمانی که بخواهد در زمینه تولید یا خدمات ، پیشرو و سودآور باشد، حرف اول را میزند.
شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور جاسب معتقد است در عصر کنونی ، برای سازمانهای تولیدی پیشرو و یا خدماتمحور ، تهیه و تنظیم بودجه بسیار دقیق و بر اساس اعداد و ارقام واقعی ، پیش از تصمیم گیری ها ، بهترین روش در مدیریت نقدینگی سازمان است ، این موضوع به ویژه برای سازمان هایی که هزینههای آنها بالاست ، بسیار حیاتی است.