آموزش مدیر عامل با رویکرد افزایش اثر بخشی

انسان موجودی است تغییر پذیر ،  با توانایی های بالقوه نامحدود ، که این توانایی ها می تواند تحت نظام و برنامه ریزی های آموزشی و پرورشی صحیح ،  به تدریج به فعل درآید و جوامع انسانی را از مواهب فراوانی برخوردار نماید . این وظیفه خطیر در حد سازمان ها و موسسات به عهده مدیریت سازمان ، و در چارچوب و نظام توسعه منابع انسانی مطرح می گردد .

اما آنچه که در نظام توسعه منابع انسانی باید مورد تاکید قرار گیرد:

نتایج حاصل از آموزش ، و نه صرفاً انجام آموزش و یا آمار ساعات آموزشی است .

به عبارتی هدف آموزش باید ایجاد سازمان های یادگیرنده و تولیدکننده فکر باشد ، نه صرفاً بکارگیرنده ایده های دیگران .  بکارگیرنده ایده های دیگران.  البته در مورد سازمان های یادگیرنده یک ایده زمانی به اختراع تبدیل می گردد که قابلیت اجرای آن به اثبات برسد و یک اختراع زمانی نوآوری محسوب می شود که بتوان آن را به نحوی قابل اطمینان در حجمی معنی دار و با قیمتی قابل قبول ساخت و به بازار ارائه نمود .

یادگیرندگی :

نظام توسعه منابع انسانی باید بتواند به تدریج سازمان ها را به سوی یادگیرندگی هدایت نماید .

در غیر این صورت ممکن است آموزش از نظر نفر ساعت در سال و به صورت کمـّی رقم بالایی را نشان دهد،  ولی از نظر محتوایی و تحقق اهداف تقریباً بی اثر باشد و این ویژگی آموزش در اغلب سازمان های بزرگ کشور است . شاید به همین دلیل باشد که همبستگی آموزش و توسعه مدیران چندان محسوس نیست .

Peter Drucker : اما به قول علیرغم هزینه های سنگین تربیت نیروی انسانی ، آموزش همراه با اعمال صحیح مدیریت می تواند هر شرکت عقب مانده ای را در مدتی کوتاه در زمره شرکتهای پیشرفته و برخوردار از بهره وری بالا در آورد .

لذا جهانی شدن ، تکنولوژی جدید، جذب نیروی انسانی جدید ، دانش و فنون جدید، نگهداشت منابع انسانی و ضرورت رشد و توسعه مستمر ، برخی از عوامل موثر بر سازمان ها هستند که ضرورت توجه به آموزش را از یک طرف ، و تغییر شیوه های آموزش و حصول اطمینان از اثربخشی آن را از طرف دیگر طلب می کند .

حال انتظار می رود که ارزش یا اثربخشی آموزش نیز مانند سایر فعالیت های سازمانی ، از طریق تعیین سهم آن در دستیابی به اهداف سازمان اندازه گیری شود . این حقیقت که سازمان ها سئوالات نوع اول “در مورد کارایی” را بیش از نوع دوم در مورد اثربخشی مطرح می کنند ، در واقع به تعریف آن ها از آموزش بر می گردد . به این ترتیب ، فرموله کردن سئوالات در مورد تغییرات اثربخشی سازمان یا سهم آن ها در اهداف سازمان ، هنگامی که پای ارزیابی آموزش به میان می آید دشوار می گردد .

ولی تفکری بدین صورت در واقع ،  یک ساده انگاری بزرگ ،  از یک حقیقت سازمانی است .

یک سازمان اهداف و اولویت هایی دارد و خط مشیی را دنبال می کند . در کنار این موارد ، سازمان دارای یک ساختار و نیز روش های پذیرفته شده ای برای انجام امور است . تمامی این عواملِ موقعیتی در شکل دهی رفتار اعضای سازمان در محل کارشان تاثیر می گذارد .

در این روش نقطه توجه روی فرد مدیر عامل است  ،  فردی که بالاترین مقام اجرائی سازمان است ( بواسطه آموزش صحیح ) کاملاً تغییر کرده و قادر است تا کلیه عوامل سازمانی را تغییر دهد با نتیجه :

توسعه سیستماتیک الگوی نگرش – دانش – مهارت – رفتار مدیر عامل برای هدایت کامل چرخه تولیدیا خدمات ( بستر محیط کار عالی در واقع از تعامل صحیح بین مدیر عمل و  افراد و موقعیت ها  بوجود می آید)

وقتی سازمان ها برای ارزیابی اثربخشی فعالیت های آموزشی خود از سازمان دیگری درخواست همکاری می‎نمایند، معمولاً برآنند تا دریابند که “آیا آموزش کارا (Efficient) بوده است؟” آیا برنامه با یک روش معقول اقتصادی به عمده اهداف خود نائل آمده است؟ این سوال را به سادگی با ارزیابی تغییرات حاصله در طول آموزش و شاید با آزمایش فرآیند آن می‎توان پاسخ داد.

اما اگر قرار بود سازمان سوال مشکل تر: “آیا آموزش ها اثربخش بودند؟” را مطرح کنند، پاسخ به این سوال تحلیل پیچیده تری را طلب می‎کرد. در واقع این سوال نه تنها نحوه برگزاری را مورد پرسش قرار می دهد، بلکه پاسخ به آن مشخص می نماید که آیا دوره آموزشی، هدف سرمایه گذار را از سرمایه گذاری در زمینه آموزش تامین نموده است یا خیر؟

۲/۱- تعاریف آموزش

فرآیند آموزش کارکنان در یک سازمان توسط نویسندگان متعددی به شیوه های مختلف تعریف شده است. دو نوع از این تعاریف در دنباله بحث ارائه می شود. خواهید دید که ارائه آن ها از این رو لازم است که سئوالات پدید آمده در زمینه ارزیابی آموزش را تحت الشعاع خود قرار می دهد.

یک تعریف بارز انگلیسی که توسط دپارتمان امور استخدامی انگلستان در فرهنگ لغات آموزشی (۱۹۷۱) آمده است، آموزش را به شرح زیر تعریف می کند:

توسعه سیستماتیک الگوی نگرش/دانش/مهارت/رفتار توسط یک فرد برای انجام کامل یک وظیفه یا شغل.

مفاهیم کلیدی در این تعریف عبارتند از:

  • “توسعه سیستماتیک” که به برنامه ریزی و کنترل توجه می کند.
  • “فرد” که توسعه گروهی و تیمی را در بر نمی گیرد.
  • “انجام وظیفه یا شغل” که معیار موفقیت است.

ارتباط دیرینه و قوی بین این تعریف، و آموزش فنی و صنعتی که قسمتی از فرهنگ ما را تشکیل می‎دهد، کاملاً قابل مشاهده است. نکته قوت تعریف در اینجاست که بر فرآیند سیستماتیک و منظمی تاکید می‎کند که موجب بهبود عملکرد شغلی می‎شود. نقطه ضعف آن اینست که نقش گروه ها و تیم ها را که از جنبه های مهم سازمان است نادیده می‎گیرد.

تعاریف امریکایی از این فرآیند بسیار متفاوت است. به عنوان مثال تعریف ارائه شده توسط Hinrichs (1976) می گوید:

هر رویه آغاز شونده در سازمان که به منظور ترویج یادگیری در میان اعضاء آن در جهت اثربخشی سازمانی انجام گیرد را آموزش گویند.

مفاهیم کلیدی در این تعریف عبارتند از :

  • “رویه های سازمانی” که فرآیند را در حوزه سازمان مورد بررسی قرار می دهد.
  • “ترویج آموزش” که بر تشریک مسئولیت بین سازمان پیشنهاد کننده و اعضای دریافت کننده توجه می کند.
  • “اثربخشی سازمانی” که معیار موفقیت است.

ترکیب هسته مفاهیم که از این دو تعریف توسط Peter Bramley استخراج شده است را
می توان با عبارات زیر خلاصه نمود:

  • آموزش باید به جای آنکه به صورت اتفاقی و تجربی صورت پذیرد به یک فرآیند سیستماتیک (با برنامه ریزی و کنترل) تبدیل گردد.
  • آموزش باید در رابطه با تغییر دانش، مهارت ها و نگرش افراد صورت گیرد و آن ها را هم به صورت فرد، و هم فردی از یک گروه مد نظر قرار دهد.
  • هدف از آموزش افزایش عملکرد در شغل فعلی و همچنین مشاغل آینده است تا از این طریق، اثربخشی آن قسمت از سازمان که فرد و یا گروه در آن کار می کند، افزایش یابد.

۳/۱- مدل های آموزشی

۱/۳/۱- مدل آموزش فردی

آموزش فردی در واقع ریشه در نظام استاد و شاگردی قدیم دارد. زمانی که پس از چند سال، افراد جوان می آموختند که چگونه مهارت اساتید خود را به کار ببندند. مدل یادگیری که در اینجا مورد استفاده قرار می گرفت یک مدل سنتی بود که بر مبنای سخنرانی استاد و مقداری کسب مهارت از طریق مشاهده نحوه کار و توضیح عملی آن توسط استاد و به دنبال آن تمرین و سپس توضیح عملی بیشتر انجام می پذیرفت. آموزشِ تجارت و آموزش های فنی عمدتا” بدینوسیله اتفاق می افتاد و عقیده بر آن بوده که شخص آموزش گیرنده، خود در آینده مورد یا موارد استفاده ای برای آن خواهد یافت. مدل مزبور در شکل زیر نشان داده شده است.

ارتباط با مدیران

محمد محذونیه (رئیس هیئت مدیره) :
تلفن : 03136684769
همراه : 09138027100
ایمیل : mahzoonie@hasebingroup.com

زهرا درویشی (مدیرعامل)
تلفن : 36684763
همراه : 09132112358
ایمیل : zdarvishi40@gmail.com

ارتباط با ما

اصفهان ، خیابان هزار جریب، خیابان آزادی، بعد از میدان برج، جنب آموزشگاه برهان، طبقه اول ، پلاک 56، کد پستی 8168835484

شماره تماس : 03136684763

ایمیل : info@hasebingroup.com

شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور حاسب 

باتوجه به سوابق علمی و تجربی اعضای شرکت تخصصی مشاوره و مدیریت تحلیل محور حاسب  و ارتباط گسترده با مؤسسات ، شرکتها و سازمانهای بزرگ و کوچک به راهکارهای یکپارچه و حرفه ای رسیده ایم تا مسیر موفقیت شما تسهیل گردد.